astra

гр. Благоевград Моб.тел : 0886 / 844 416 Галя Златкова

 

ЗА НАС


 

Формацията за характерни и съвременни танци "АСТРА" – Благоевград е основана през 1986 година към Център "Знаме на мира", а от 1991 година преминава към Младежкия дом и с право може да се гордее със своята 30-годишна история и традиции. Създател и дългогодишен художествен ръководител от основаването на формацията до днес е г- жа Галя Златкова. От 2004 година „АСТРА“ е член на БТО, а от 2006 година е член и на БСТФ и ежегодно участва в организираните от тях танцови шампионати и конкурси в страната и чужбина. Българска Спортна Танцова Федерация е лицензиран член на Международната танцова органицзация /IDO/

В момента към ТФ "АСТРА" функционират следните възрастови групи :

 * Начинаещи - от 3 до 6 години

 * Първа група – от 7 – 11 години

 * Втора група – от 12 – 15 години

 * Трета група – над 16  години

Един от важните показатели за работата и успехите на ТФ ""АСТРА" е спазването на принципа на приемственост в състава. Към ТФ “АСТРА“ има подготвителна група за талантливи деца от 6 и по-ранна годишна възраст, които се обучават и подготвят от г-жа Галя Златкова за преминаване в Първа група. По този начин се подържа един постоянно действащ числен състав на формацията, който винаги има готовност да бъде на СЦЕНА. Участието на "АСТРА" в общоградски и общински тържества и изяви, впечатлява силно зрителите и оставя трайни следи от емоции и красиви преживявания в почитателите на танцовото изкуство.

Със своя дългогодишен опит на ръководител, г-жа Галя Златкова успява да запали огънчето на любовта към танците в своите възпитанички и всяка от тях, пристъпила веднъж прага на формацията, не се отказва да участва в нея до края на средното си образование. Децата от ТФ "АСТРА" се занимават със съвременни и характерни танци. Развива се въображението и творческия заряд на танцьора. Тук децата се възпитават да работят в екип, обучават се в различни стилове и танцувални техники и попадат винаги в Магията на танца. Многообразие от цветове, музика и фантазия, комични елементи и преди всичко артистично интерпретиране на танца, предлагат малките и по-големи участнички в състава на почитателите на хореографското изкуство.
Талантливите момичета от "АСТРА", достойно представят формацията в страната и чужбина и заслужено се нареждат сред най-успешните танцови състави в България, спечелили много призови места – купи, грамоти, плакети и медали от участия в международни и национални състезания. По-известни от тях са: Фестивал “БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА“ гр. Кечкемет в Унгария, БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ – гр. Солун, Гърция, “ПРАЗНИЦИТЕ НА ДЕТЕТО“ – гр. Истанбул, Турция, ТРЕТИ Национален шампионат по танцово шоу на БТО, Фондация “ПИРИН ПЕЕ“, Първи, Втори и Трети Международен фестивал на изкуствата “УТРИННА ЗВЕЗДА“, Трети и Пети Национален Отворен турнир по Класически танц и Характерен танц "РИТЪМЪТ В СЪРЦЕТО МИ" – гр. София, Четвърти, Пети и Шести Отворен Национален фестивал за деца по Характерни и Класически Танци, Танцово шоу, Belly dance и Хип–хоп “ ТАНЦОВА ВЪРТЕЛЕЖКА”- гр.София, Трети Отворен Национален Турнир ”ТАНЦОВ СВЯТ”, 11-12 май 2012 година в град Разлог. Детски танцов фестивал "ДЕТСКИ УСМИВКИ”, "Музите гостуват в гр.Кюстендил" , 48 и 49 Международен фестивал "ЗЛАТНАТА ЧЕРЕША" 2013, гр.Текирдаг, Турция, Детски зимен танцов фестивал "СРЕБЪРНА ЗВЕЗДА" - София, Международния танцов фестивал "МОРСКА ЗВЕЗДА" в Катериви Паралия, Гърция, "МАГИЯТА НА ВЕНЕЦИЯ", Италия,   INTERNATIONAL BALKAN ART DANCE OLYMPIAD MEDIANA GRAND CUP - 2018 03-04. MARCH, NIŠ и др.

Художественият ръководител на формацията, г-жа ГАЛЯ ЗЛАТКОВА е награждавана многократно за високи творчески постижения в областта на културата и изкуството.

2006 г. е наградена с Почетна грамота за принос в развитието на Благоевград и общината  от кмета на града Лазар Причкапов. 2009 година, Галя Златкова е сред номинираните дейци на културата от културните институции на Благоевград, по повод Празника на Благоевград и Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.  Наградена е с Грамота за принос в развитието на културата и утвърждаването на Благоевград като културен център, от кмета на града Костадин Паскалев.

2014 и 2015 година - по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост и Празник на Благоевград, отново е наградена с Грамота за високи постижения в областта на науката, културата и изкуството, от кмета на града д-р Атанас Камбитов.

За дългогодишна творческа дейност в сферата на танцовото изкуство, изключителни заслуги и принос за утвърждаването и развитието на Танцова формация "АСТРА" и по повод честването на 25-годишния юбилей на формацията, г-жа Галя Златкова е наградена от Младежки дом - Благоевград с грамота и картина китайска живопис .